Na így ettünk mi régen! Te is emlékszel a jó régi magyar világra?

Emlékszem még a régi illatokra az ízekre. miért nincs ma má olyan retró-konyha, ahol érezni a régi ízeket? Amikor kimegyek a telekre, mindig olyan érzésem lesz, mintha a 70-80-as évekre nyitnám rá az ajtót! Tudni kell, hogy a telkünket, jóformán csak a megboldogult nagypapám látogatta, meg az unokája, jómagam. Két kezével építette a házat, és anno, még nagyon régen oda járt le felesége, lányai, azoknak gyermekei (például én) és nyaraltunk vígan a „régi” világ adta lehetőségekkel. A ház megőrizte a múltat minden szegletében, még az illata is olyan sajátos. A nagyszoba sarkában egy régies, barna, masszív szekrény rejti nagypapám ódon ruháit. Valami ilyesmit kell elképzelni, meg zakókat. Ruhák tömkelege gyűlt össze, mert minden „leselejtezett” holmit odavittünk játszós ruhának.

1

A szekrény tetején egy jó adag társasjáték (pont ilyen mágneses ki nevet a végén), varrókészlet, és egy lámpás tűnik ki a lomok közül

2 3 4

De az igazi kaland, mindig a konyhában kezdődik, ugyanis még húsz év után is találok olyan régi konzerveket, emlékeket, zacskókat, dobozokat, amikről egyből eszembe jut gyermekkorom nagy étkezései a teraszon! A nagymamám specialitása a paprikás csirke volt nokedlivel, amihez mindig akadt friss uborkasaláta

5

Nagypapám pedig a bográcsos slambuc készítését tanította meg, ami igazi férfimunka, ha főzésről van szó! Te emlékszel a slambucra?

6

Amikor vendégségbe jártunk vidékre, azt a hangulatot sosem felejtem el! Mindig kötelező jelleggel tolták belénk a süteményeket, dinnyét, és már fogtak is hozzá az esti lakoma elkészítéséhez! Azt tudni kell, hogy akkor ott még nem úgy mentek a dolgok, ugyanis vidéki rokonaink élete múlt volt a múltban. A mellékhelyiség az udvari pottyantós volt, a konyhában pedig egy lavórban mosakodtunk evés előtt. Ám a vacsora maga volt a csoda! A húsleveseket friss zöldséggel készítették és akár egy egész éjszakán át is főzték, mire a hús olyan porhanyós lett! Mindig volt kemencében sült krumpli, amihez lehetett vajat enni, azt nagyon szerettem! És a házilag füstölt, közös disznóvágásokról megmaradt kolbászok igazán egyedivé varázsolták az esték gyertyákkal megvilágított hangulatát!

Ilyenben készült a krumpli

7

Na de térjünk vissza a nyaralónk konyhájához! Te ezek közül melyikre emlékszel?

8

Ez a cikk folytatódik a következő oldalon