10 egyszerű tipp, hogy hogyan kerüld el a szénanátha kellemetlenségeit

Mostanában, hogy elkezdtek nyílni a virágok, és hirtelen minden kizöldült körülöttem elgondolkoztam azon, hogy hamarosan egyre kínzóbbá válnak a szénanátha kellemetlen tünetei, a növekvő pollenszennyezettség miatt. Íme tehát néhány hasznos tipp, hogy hogyan tartsuk távol magunktól és az otthonunktól a kellemetlenségeket okozó polleneket, és miképp kerüljük a szénanáthát.

10 egyszerű tipp, hogy hogyan kerüld el a szénanátha kellemetlenségeit

Forrás: freshideen.com

1. tipp: Álljunk be a kocsival a garázsba.

Amennyiben nem rendelkezünk garázzsal, érdemes minél többször lemosni és takarítani az autót. Az ajtókat és az ablakokat próbáljuk meg minél kevesebbszer kinyitni, hiszen minden alkalommal beengedjük a kocsiba a polleneket, és ezt nem árt elkerülni. Jó ha mindig van nálunk nedves törlőkendő, hogy tisztán tartsuk a kezünket, így megelőzve azt, hogy ha megérintünk valamit a kocsiban, ami pollennel „fertőzött” ne okozzon nekünk további kellemetlen tüneteket, ha például megérintjük a szemünket.

1. tipp Álljunk be a kocsival a garázsba.

2. tipp: Alakítsunk ki egy külön részt a bejárat közelében a cipők és kabátok részére…

Sokat segít, ha nem mászkáljuk végig a lakást a szabadban használt ruháinkban, hiszen ezzel elkerülhetjük, hogy a pollenek elterjedjenek a házunkban.

2. tipp Alakítsunk ki egy külön részt a bejárat közelében a cipők és kabátok részére…

3. tipp: Fertőtlenítés

Dolgunk van az udvaron, vagy a kertben? Esetleg kénytelenek vagyunk kimenni a pollenekkel átitatott levegőre, hogy elintézzük a hivatalos ügyeinket? Ha igen, akkor az első feladatunk az legyen ha hazaértünk, hogy megszabadulunk az épp használt ruháinktól, és jó alaposan kimossuk őket, mi magunk pedig vegyünk egy fürdőt. Ezzel elkerülhetjük, hogy széthintjük a lakásban a polleneket, és megspórolhatunk egy takarítást.

3. tipp Fertőtlenítés

4. tipp: Minden szabadban való tartózkodásunk után mossunk hajat.

A hajunk mágnesként vonzza a polleneket. Ha nem mossuk meg a hajunkat, a párnánkra is átterjednek, így fokozzák a szénanátha kellemetlenségeit. Sokat segít viszont még, ha a szabadban kalapot, vagy sapkát viselünk, hiszen így a hajunkat is óvhatjuk a túlzott hajmosás ártalmaitól.

4. tipp Minden szabadban való tartózkodásunk után mossunk hajat.

5. tipp: Háziállatok

Fontos figyelmet kell fordítanunk a háziállatainkra is, hiszen a bundájukkal és a mancsaikkal ők is könnyedén szét hordhatják a lakásban a káros polleneket. Ezért fontos, hogy még mielőtt bejönnének hozzánk a házba, alaposan tisztítsuk meg a szőrüket, valamint ebben az időszakban nem árt a többszöri fürdetés sem.

5. tipp Háziállatok

6. tipp: Tisztítsuk a porszívót

Nem árt ha a tisztítóberendezéseinknek is megfelelő figyelmet szentelünk, különösen porszívónk tisztán tartásának. Ürítsük ki minél többször a porzsákot, vagy a tartályt készüléktől függően, hogy ne gyűljön benne feleslegesen a por.

6. tipp Tisztítsuk a porszívót

7. tipp: Zárjuk az ablakokat és az ajtókat.

Ez az az időszak, amikor az ember a leginkább ki kívánkozik a friss levegőre, de sajnos a pollen megkeseríti az allergiában szenvedők életét. Egy kis trükk azonban segíthet. Tegyünk az ablakba pollen szűrővel ellátott ventilátort. Fontos viszont, hogy ha szeretnénk megőrizni az egészségünk, rendszeresen tisztítsuk a pollen szűrőt is.

7. tipp Zárjuk az ablakokat és az ajtókat.

8. tipp: Törölgessük le a port minél többször

Ebben az időszakban fontos, hogy kétszer gyakrabban portalanítsunk a szokásosnál. Ne hagyjuk ki a nehezen elérhető helyeket sem, hiszen minden megbújó porszem az ellenségünk lehet ezekben a napokban.

8. tipp Törölgessük le a port minél többször

9. tipp: Tartsuk tisztán a teraszunkat

Mindenki szeret el időzni a teraszon, akár a családdal, vagy akár csak egy könyvvel a kezünkben. A pollen szezont követően nem árt, ha a teraszon lévő párnáinkat kimossuk, a kerti bútorainkat pedig letisztítjuk, így a pollen eltűnik a színről, és nem keseríti meg a napjainkat.

9. tipp Tartsuk tisztán a teraszunkat

10. tipp: Gyönyörködj a tavasz színeiben

Ne csüggedjetek a pollenek és a szénanátha miatt. Egy kis virágpor ne rontsa el a tavasz kínálta  lehetőségeket. Élvezzétek a tavasz színeit, gyönyörködjetek a virágokban pompázó mezőkben, barangoljatok a zöldellő erdőkben, hallgassátok a madarak csiripelését. Hát nem csodálatos?

Gyönyörködj a tavasz színeiben 1 Gyönyörködj a tavasz színeiben 2

Forrás: freshideen.com

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Ingyenes DIY projektek és receptek a postaládádba!

Nem spam!

Ingyenes DIY projektek és receptek a postaládádba!

Nem spam!